Przepis
Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej
250g masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia.
Składniki na masę jogurtową:
3 op. jogurtów naturalnych (po 400g każdy)
250g drobnych wiórków kokosowych
2 budynie waniliowe bez cukru
aromat waniliowy
5 białek
3/4 szkl cukru
Ponadto:
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g)
Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Docisnąć, aby można było na nim rozsmarować dżem. Wyłożyć dżem porzeczkowy, łyżką delikatnie go rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Na dżem wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godzinę w temp. 180 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego :)