Sałatka San Francisco

Ewelina
Sałatki
13.11.2015 9:27
Sałatka San Francisco

Składniki

Składniki (na około 3 porcje):

1 pierś z kurczaka (miałam dużą)

pół kubka komosy ryżowej (quinoa)*

1 czerwona papryka

1 mango

1 awokado

1/2 pęczka natki pietruszki

około 3-4 dymki

1/2 papryczki chilli (danie nie było ostre, można dać więcej)

sok z 1/2 cytryny

garść świeżej bazylii

trochę białego sera lub fety do posypania sałatki

kiełki – użyłam lucerny

oliwa z oliwek

sól, pieprz, około 10 ziarenek ziela angielskiego, suszone oregano, bazylia, słodka papryka w proszku

*możemy użyć kaszy jaglanej albo np. pęczaku.

Przepis

Pierś z kurczaka lekko rozbijamy aby miała równą grubość, następnie oprószamy solą, pieprzem, suszonymi ziołami, słodką papryką w proszku (około 1 łyżeczki) oraz zmielonym zielem angielskim (około 1 łyżeczki – ja miałam ziarenka i po prostu roztarłam je w moździerzu, można to również zrobić np. w młynku do kawy). Rozgrzewamy patelnię – najlepiej grillową, dodajemy trochę oleju roślinnego lub oliwy i układamy kurczaka. Powinien się smażyć około 4 minut z każdej strony (zależy oczywiście od grubości). Do mięsa od razu dodajemy pokrojoną na kawałki paprykę i również grillujemy – ja smażyłam paprykę lekko z boku patelni i dlatego zrumieniła się ona z zewnątrz ale pozostała chrupiąca.

Komosę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (z reguły to 1:2 komosa do wody + szczypta soli + około 12-15 minut gotowania).

W pojemniku malaksera łączymy natkę pietruszki, papryczkę chili (dałam bez pestek), bazylię, dymkę, sok z cytryny oraz około 1 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko blendujemy, ale tak aby zioła nadal miały lekko swoją strukturę, a nie były gładką pastą. Następnie łączymy je z jeszcze gorącą, ugotowaną komosą, doprawiamy do smaku.

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę (możemy lekko oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny).

Mango obieramy, obkrawamy od pestki i kroimy w kostkę.

W misce układamy komosę, kurczaka zdejmujemy z patelni i kroimy w grubsze plastry pod kątem. Dodajemy grillowaną paprykę, awokado, mango. Wszystko posypujemy kiełkami oraz pokruszonym białym serem lub fetą. Jeśli macie ochotę na coś chrupiącego to np. pestki z dyni lub słonecznika będą pasować idealnie.