Sałatka azjatycka

Ewelina
Sałatki
26.05.2014 21:25
Sałatka azjatycka

Przepis

Lekka, pyszna i zdrowa sałatka na sposób dalekowschodni z dodatkiem kapusty czerwonej i białej, marchewki, kurczaka w sezamie oraz pysznym sosem słodko-kwaśnym. Idealna jako przystawka bądź dietetyczna kolacja ;)

Składniki (na 4 porcje):

pół kapusty czerwonej

pół kapusty białej

marchewka

2 filety z kurczaka

sezam biały

sól i pieprz

2 łyżki oleju sezamowego

Sos słodko-kwaśny na sposób dalekowschodni:

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki wody

3 łyżki octu ryżowego

1,5 łyżki cukru brązowego

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki sezamu białego

Wykonanie:

Kapusty kroimy na ćwiartki, a następnie cieniutko w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy sos: łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do lodówki.

Drobno pokrojone kapusty i marchewkę umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy. Tak wymieszane warzywa przekładamy do misek, w których będziemy podawać.

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego, a następnie dodajemy paski kurczaka, 2 łyzki sezamu i smażymy 2-3 minuty. Usmażone mięso wykładamy na warzywa, posypujemy sezamem i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Pyszna sałatka gotowa!