Przepis
Lekka, pyszna i zdrowa sałatka na sposób dalekowschodni z dodatkiem kapusty czerwonej i białej, marchewki, kurczaka w sezamie oraz pysznym sosem słodko-kwaśnym. Idealna jako przystawka bądź dietetyczna kolacja ;)
Składniki (na 4 porcje):
pół kapusty czerwonej
pół kapusty białej
marchewka
2 filety z kurczaka
sezam biały
sól i pieprz
2 łyżki oleju sezamowego
Sos słodko-kwaśny na sposób dalekowschodni:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody
3 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżki cukru brązowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sezamu białego
Wykonanie:
Kapusty kroimy na ćwiartki, a następnie cieniutko w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos: łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do lodówki.
Drobno pokrojone kapusty i marchewkę umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy. Tak wymieszane warzywa przekładamy do misek, w których będziemy podawać.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego, a następnie dodajemy paski kurczaka, 2 łyzki sezamu i smażymy 2-3 minuty. Usmażone mięso wykładamy na warzywa, posypujemy sezamem i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Pyszna sałatka gotowa!