- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
2 sztuki ziemniaków
1 Szklanka grochu
1 Sztuka wędzonki
4 szklanek wody
2 łyżki majeranku
2 łyżki oliwy
1 Sztuka cebuli
2 łyżki mąki pszennej
1 Sztuka marchewki
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
W jednym garnku ugotować groch łuskany.
Uwaga kipi po zagotowaniu, dlatego trzeba skręcić gaz i mieszać.
Gotować około 30 minut, sprawdzić czy jest miękki.
W drugim garnku ugotować ziemniaki oraz marchewkę, pokrojone w drobną kosteczkę, wraz z wędzonką.
Połączyć z grochem.
Zrobić zasmażkę: na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
Podsmażyć cebulkę, dodać łyżeczkę mąki, podsmażyć krótko, podlać wodą i mieszać, aż zrobi się taka “papka”, dodać do zupy i zagotować razem.
Dodać majeranek, gdyby zupa była za gęsta, dodać wody i jeszcze raz zagotować, gdyby była mało słona dosolić.