Grochówka

mela
Zupy
11.11.2015 16:17
Grochówka
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

2 sztuki ziemniaków

1 Szklanka grochu

1 Sztuka wędzonki

4 szklanek wody

2 łyżki majeranku

2 łyżki oliwy

1 Sztuka cebuli

2 łyżki mąki pszennej

1 Sztuka marchewki

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

W jednym garnku ugotować groch łuskany.

Uwaga kipi po zagotowaniu, dlatego trzeba skręcić gaz i mieszać.

Gotować około 30 minut, sprawdzić czy jest miękki.

W drugim garnku ugotować ziemniaki oraz marchewkę, pokrojone w drobną kosteczkę, wraz z wędzonką.

Połączyć z grochem.

Zrobić zasmażkę: na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę.

Podsmażyć cebulkę, dodać łyżeczkę mąki, podsmażyć krótko, podlać wodą i mieszać, aż zrobi się taka “papka”, dodać do zupy i zagotować razem.

Dodać majeranek, gdyby zupa była za gęsta, dodać wody i jeszcze raz zagotować, gdyby była mało słona dosolić.