Grochówka pawie jak wojskowa

Ewelina
Zupy
01.12.2014 10:40
Grochówka pawie jak wojskowa

Przepis

Grochówka prawie wojskowa

Grochówka, to podstawa kuchni wojskowej, u nas na wędzonym boczku, z warzywami , pachnąca czosnkiem. Bardzo ją lubimy, doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, polecam , smakuje o każdej porze roku :)

Grochówka

50 dag groszku żółtego ( łupany)

40 dag wędzonego boczku

30 dag kiełbasy np. toruńska lub podlaska

4 ząbki czosnku

marchewka

pietruszka korzeń

kawałek selera

opcjonalnie 3 ziemniaki

2 listki laurowe

3 kulki ziela angielskiego

8-10 kulek pieprzu czarnego

2 łyżki majeranku

Łyżeczka lubczyku

Pieprz mielony do smaku

Sól do smaku

Boczek kroję w grubszą kostkę i razem ze skórą zalewam wodą ( 2,5 – 3 l)

Groch przepłukuję pod bieżącą wodą i przekładam do garnka z boczkiem, dodaję przyprawy( liść laurowy, ziele ang, i pieprz w ziarenkach)plasterki czosnku i gotuję, nie solę na początku, boczek wędzony jest słony, doprawiam solą pod koniec.

Warzywa obieram, myję i koję w kostkę, ziemniaki większą. Dodaję do zupy w połowie gotowania , ( po 20 -25 minutach) i gotuję do miękkości.

Kiełbasę kroję w pół plasterki, obsmażam na oleju i dodaję pod koniec do grochówki. Wtedy też doprawiam roztartym majerankiem , lubczykiem, solą i mielonym pieprzem.