Przepis
Grochówka prawie wojskowa
Grochówka, to podstawa kuchni wojskowej, u nas na wędzonym boczku, z warzywami , pachnąca czosnkiem. Bardzo ją lubimy, doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, polecam , smakuje o każdej porze roku :)
Grochówka
50 dag groszku żółtego ( łupany)
40 dag wędzonego boczku
30 dag kiełbasy np. toruńska lub podlaska
4 ząbki czosnku
marchewka
pietruszka korzeń
kawałek selera
opcjonalnie 3 ziemniaki
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
8-10 kulek pieprzu czarnego
2 łyżki majeranku
Łyżeczka lubczyku
Pieprz mielony do smaku
Sól do smaku
Boczek kroję w grubszą kostkę i razem ze skórą zalewam wodą ( 2,5 – 3 l)
Groch przepłukuję pod bieżącą wodą i przekładam do garnka z boczkiem, dodaję przyprawy( liść laurowy, ziele ang, i pieprz w ziarenkach)plasterki czosnku i gotuję, nie solę na początku, boczek wędzony jest słony, doprawiam solą pod koniec.
Warzywa obieram, myję i koję w kostkę, ziemniaki większą. Dodaję do zupy w połowie gotowania , ( po 20 -25 minutach) i gotuję do miękkości.
Kiełbasę kroję w pół plasterki, obsmażam na oleju i dodaję pod koniec do grochówki. Wtedy też doprawiam roztartym majerankiem , lubczykiem, solą i mielonym pieprzem.