Składniki Miodowe placki: * 25 dag masła * 4 jajka * 1/4 szklanki miodu * 1/4 szklanki esencji z herbaty * 2 szklanki mąki * 10 dag cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 przyprawa do piernika Masa pomarańczowa: * kostka masła * 2 kisiele pomarańczowe z cukrem * 2 szklanki soku pomarańczowego * 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: * 0,5 l. śmietany kremówki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag masła * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki wody * 1 łyżka żelatyny * 5 łyżek gęstej śmietany * 40 dag pierników w czekoladzie Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i masło (nie gotujemy!). Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa. Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Kiśle rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję.