Chałka z kruszonką

Beata
Śniadania
12.11.2015 0:27
Chałka z kruszonką

Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 5 łyżek cukru kryształu 100 g roztopionego masła sól Kruszonka 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła Przełożyć chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekać około 15 minut aż ponownie nam wyrośnie. Przełożyć chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekać około 15 minut aż ponownie nam wyrośnie. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż bułka będzie rumiana. chałka z kruszonką Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na blat i podzielić na trzy równe części. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na blat i podzielić na trzy równe części. Z każdej utoczyć wałek, połączyć je na końcu i zapleść warkocza. Z każdej utoczyć wałek, połączyć je na końcu i zapleść warkocza. Do miski wsypać mąkę,cukier, sól, mleko wymieszać z jajkiem i roztopionym przestudzonym masłem. Do miski wsypać mąkę,cukier, sól, mleko wymieszać z jajkiem i roztopionym przestudzonym masłem. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż bułka będzie rumiana.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/11/chaka-z-kruszonka.html