Szarlotka na kajzerkach

Ewelina

Ciasta

Nov. 9, 2015, 9:34 a.m.

Szarlotka na kajzerkach

Składniki

SKŁADNIKI:

4 czerstwe kajzerki

1,5 szklanki mleka

3 żółtka

4-5 dag masła

MASA JABŁKOWA:

1 kg jabłek

3 czubate łyżki cukru

3 łyżki syropu różanego

płaska łyżeczka cynamonu

BEZA:

3 białka

2 czubate łyżki cukru

DODATKOWO:

masło do formy

Przepis

WYKONANIE:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier i gotować do odparowania płynu.

Dodać cynamon, syrop różany, dokładnie wymieszać.

Kajzerki pokroić w poprzek na kromki takiej grubości, aby wystarczyły na wyłożenie dwóch warstw w formie.

Białka oddzielić od żółtek, białka odstawić, żółtka roztrzepać z mlekiem.

Formę do zapiekania wysmarować masłem (u mnie 27x16 cm).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Kromki bułki zanurzać w mleku z żółtkami i układać na dnie formy jedna przy drugiej.

Na warstwę bułek wyłożyć masę jabłkową, a na niej ułożyć drugą porcję umoczonych w mleku kromek.

Na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła.

Piec 15-20 minut.

Na pięć minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać po trochu 2 czubate łyżki cukru.

Masę wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto i natychmiast włożyć je do niego z powrotem.

Zmniejszyć temperaturę o 20 stopni i dopiekać jeszcze, aż piana ładnie się zrumieni.

U mnie to trwało około 25-30 minut.