Składniki
1 szklanka zielonej soczewicy
1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża )
puszka czerwonej fasoli
2 średniej wielkości cebule
250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło )
400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu )
olej rzepakowy do smażenia
przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy wedle uznania )
Przepis
Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut.
Dynię pokroi w kostkę, fasolę opłukać na sicie i odsączyć z wody. Fasolę i dynię dodać do gulaszu, delikatnie przemieszać i gotować do podgrzania składników.
Gulasz doprawić meksykańską mieszanką przypraw.
Danie podawać samodzielnie lub z bagietką bądź ryżem.