Meksykański gulasz

Ewelina
Obiad
06.11.2015 20:56
Meksykański gulasz

Składniki

1 szklanka zielonej soczewicy

1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża )

puszka czerwonej fasoli

2 średniej wielkości cebule

250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło )

400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu )

olej rzepakowy do smażenia

przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy wedle uznania )

Przepis

Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut.

Dynię pokroi w kostkę, fasolę opłukać na sicie i odsączyć z wody. Fasolę i dynię dodać do gulaszu, delikatnie przemieszać i gotować do podgrzania składników.

Gulasz doprawić meksykańską mieszanką przypraw.

Danie podawać samodzielnie lub z bagietką bądź ryżem.