Składniki
na dwie blaszki
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
10 dkg świeżych drożdży
5 łyżek oleju
200 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka kurkumy
FARSZ:
40 dkg pieczarek
1 duża cebula
1/2 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej na półmiękko
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju
Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojone pieczarki oraz cebulę, do momentu aż płyny odparują. Wsypujemy soczewicę, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Przepis
Drożdże mieszamy z wodą aż się rozpuszczą. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, powinno ono odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm.
Wycinamy z placków kółka, dużą szklanką. Na które kładziemy po łyżce farszu i sklejamy pierogi.
Gotowe pierogi układamy na wysmarowanej olejem blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut.
Pierogi podajemy z dowolnym sosem, barszczem lub zjadamy same. Smacznego.