Pieczone pierogi z soczewicą

Ewelina
Obiad
05.11.2015 12:14
Pieczone pierogi z soczewicą

Składniki

na dwie blaszki

4 szklanki mąki pszennej

2 jajka

10 dkg świeżych drożdży

5 łyżek oleju

200 ml jogurtu naturalnego

1/2 szklanki wody

1 płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka kurkumy

FARSZ:

40 dkg pieczarek

1 duża cebula

1/2 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej na półmiękko

sól, pieprz do smaku

4 łyżki oleju

Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojone pieczarki oraz cebulę, do momentu aż płyny odparują. Wsypujemy soczewicę, doprawiamy do smaku i mieszamy.

Przepis

Drożdże mieszamy z wodą aż się rozpuszczą. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, powinno ono odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, z których każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm.

Wycinamy z placków kółka, dużą szklanką. Na które kładziemy po łyżce farszu i sklejamy pierogi.

Gotowe pierogi układamy na wysmarowanej olejem blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarnami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut.

Pierogi podajemy z dowolnym sosem, barszczem lub zjadamy same. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną