Kotlety mielone z soczewicą

Ewelina
Obiad
25.08.2015 10:46
Kotlety mielone z soczewicą

Składniki

500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,

1/2 szklanki zielonej soczewicy Kłos Pol,

1 cebula,

3 łyżki płatków jaglanych,

1 jajko,

płatki kukurydziane do obtoczenia,

sól,pieprz.

Przepis

Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulkę i przyprawy: sól, pieprz. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Kotleciki układamy na kratce (z wyposażenia piekarnika). Pod spodem umieszczamy miskę lub blaszkę (metalową lub żaroodporną) z wodą. Pieczemy kotleciki ok. 15 minut w 180 stopniach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną