- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
3 plastry imbiru
250 g soczewicy
200 g ciecierzycy
5 suszonych pomidorów
1 papryka z octu
1 cebula czerwona
1 cebula biała
przyprawy: pieprz, sól, oregano
Przepis
Kaloryczność: niska
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Leczo to smaczny pomysł na obiad, kiedy w lodówce masz wiele różnorodnych składników. To świetna propozycja kiedy chcemy przeprowadzić tak zwane “czyszczenie lodówki”. Ponieważ…. do leczo można wrzucić praktycznie wszystko :)
W poniżej propozycji do leczo z soczewicy wykorzystuję dość konkretne składniki, takie jak papryka z octu lub suszone pomidory. Wszystkim smakowało :)
Zamocz w wodzie na 5 godzin ciecierzycę i soczewicę
Pokrój w cienkie plastry czerwoną i białą cebulę. Wrzuć na patelnię
Dodaj drobno pokrojony imbir i czosnek
Podsmaż całość na wolnym ogniu i dorzuć odcedzoną soczewicę
Dodaj pokrojoną paprykę z octu i suszone pomidory
Umyj pieczarki i pokrój na kawałki. Dodaj do leczo i zamieszaj
Pruż całość na wolnym ogniu jeszcze przez 10 min, aż pieczarki ściemnieją
Leczo z soczewicy gotowe do podania z makaronem jajecznym lub ryżem.