Przepis
Składniki:
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5kg jabłek
- 150 g masła (mocno schłodzonego)
Przygotowanie:
* Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy kaszę, cukier i całość mieszamy łyżką.
* Jabłka kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych ( ja nie obierałam ze skórki ) i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
* Boki i dno tortownicy (śr. 24cm) smarujemy masłem i kolejno wysypujemy:
1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie połowę startych jabłek, później znowu 1/3 suchych składników, , drugą połowę jabłek i ostatnia część suchej mieszanki.
* Na wierzchu, na całej powierzchni ciasta, rozkładamy kawałki/plasterki masła.
* Gotowe wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.