Dietetyczne ciastka owsiane z jabłkiem

Ewelina
Fit
24.11.2014 23:09
Dietetyczne ciastka owsiane z jabłkiem

Przepis

Przepyszne, lekkie i delikatne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonową nutą.

Zdrowsza alternatywa jako dodatek do kawy lub herbaty zamiast herbatników i czekolady.

Świetne na przekąskę, idealne na wynos do pracy lub do szkoły.

Na blogu znajdziecie także

ciastka owsiane z masłem orzechowym i stewią,

kruche ciastka owsiane z żurawiną oraz

ciastka z bakaliami.

Składniki:

na ok. 10 ciasteczek

1 duże jabłko lub 2 małe

3/4 szklanki płatków owsianych

1 jajo

1 łyżka miodu

1 łyżka oleju roślinnego

1 łyżeczka cynamonu

Jajo wbijam do miski i roztrzepuję widelcem.

Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaję do roztrzepanego jaja, mieszam.

Następnie dodaję miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon, całość ponownie mieszam i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta i formuję płaskie ciasteczka.

Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsuwam je na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.