Przepis
Przepyszne, lekkie i delikatne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonową nutą.
Zdrowsza alternatywa jako dodatek do kawy lub herbaty zamiast herbatników i czekolady.
Świetne na przekąskę, idealne na wynos do pracy lub do szkoły.
Na blogu znajdziecie także
ciastka owsiane z masłem orzechowym i stewią,
kruche ciastka owsiane z żurawiną oraz
ciastka z bakaliami.
Składniki:
na ok. 10 ciasteczek
1 duże jabłko lub 2 małe
3/4 szklanki płatków owsianych
1 jajo
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
Jajo wbijam do miski i roztrzepuję widelcem.
Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach , dodaję do roztrzepanego jaja, mieszam.
Następnie dodaję miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon, całość ponownie mieszam i zostawiam pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta i formuję płaskie ciasteczka.
Ciastka piekę przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsuwam je na kratkę-ruszt i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przy zrobieniu większej ilości przechowuję je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.