Ciasto Lion

Ewelina

Ciasta

05.11.2015 11:20

Ciasto Lion

Składniki

SKŁADNIKI : biszkopt na blaszkę 30/25

polecam przepis na biszkopt kakaowy

MASA BUDYNIOWA:

3 szklanki mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej z czubkiem

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

2 cukry waniliowe

200 g margaryny

Obie maki mieszamy w szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotujemy gęsty budyń. Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.

Margarynę ucieramy robotem z cukrami waniliowymi, dalej ucierając dodajemy po łyżce gęstego budyniu. W razie konieczności masę dosładzamy.

PONADTO :

1 puszka masy kajmakowej

1 opakowanie ( 50 g ) prażonego ryżu

4 łyżki orzeszków ziemnych solonych, lekko rozgniecionych

1 szklanka ostudzonej, słodkiej herbaty

Kajmak przekładamy do miski, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy.

Przepis

Upieczony i ostudzony biszkopt należy przekroić na dwie równe połówki. Następnie pierwszy blat ciasta układamy w formie, lekko nasączamy herbatą. Rozsmarowujemy mniejszą sześc masy budyniowej, na to rozkładamy masę ryżową, przykrywamy biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy pozostałą masę. Wierzch posypujemy pokrojonymi orzechami i przechowujemy ciasto w lodówce.

RADA: ciasto kroimy zimne mokrym nożem, unikniemy rozwarstwienia się liona. Smacznego.