Przepis
Składniki:
300g wieprzowiny
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1/2 peczku dymki
1 mała czerwona papryczka chilli
Marynata:
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki octu ryżowego
Ciasto:
1 szklanka mąki, doprawiona solą i pieprzem
1/2 szklanki mleka
2 jajka
olej do smażenia
Sos:
1 łyżka oleju roślinnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
120 ml wywaru mięsnego (kostka rosołowa) albo wody
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Połącz ze soba składniki marynaty , zalej mięso i marynuj przez około 15-20 minut. W tym czasie umyj i pokrój na kawałki paprykę. Przygotuj papryczke chilli. Jeżeli masz jednorazowe, foliowe rękawiczki w kuchni, użyj ich do przygotowania chilli. Wydrąż pestki i pokrój bardzo drobno. W wysokim garnku nagrzej olej (ok 2 szklanek).
Połącz składniki na ciasto. Powinno być gęste, ale leiste. Wrzuć zamarynowane kawałki mięsa i dobrze wymieszaj. Wrzuć kawałki mięsa do oleju i smaż przez 3-4 minuty, mieszając i oddzielając kawałki od siebie. Wyłów i osusz na papierowym ręczniku.
W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos i zagotuj.
Rozgrzej wok i dodaj olej. Wrzuć czosnek, paprykę, dymkę i papryczkę chilli. Smaż ciągle mieszając przez około 2-3 minuty. Dodaj wieprzowinę i ciągle mieszaj, aż mięso nabierze złocistego koloru. Wlej do woka zagotowany sos i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub ryżem.