Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 200g ryżu
- 1 mango
- świeża kolendra
- 1 limonka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka miodu
- 4 suszone morele i 4 suszone daktyle
Przepis
- dzień wcześniej polędwiczkę doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na noc w lodówce w ostudzonej marynacie
- marynatę przygotowujemy z obranego i startego imbiru, soku pomarańczowego, soku z cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy
- mięso wyciągamy z marynaty, a marynatę zachowujemy
- na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę na złoty kolor, a następnie dajemy ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut
- po upieczeniu wyciągamy na talerz i po 5 minutach kroimy na plastry 1,5-2 cm
- marynatę wlewamy na patelnię po smażonej polędwiczce i gotujemy przez około 10 minut, a w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną
- polędwiczkę układamy na ugotowanym ryżu, układamy na niej pokrojone mango i skrapiamy sokiem z połowy limonki, polewamy sosem i posypujemy listkami kolendry