Składniki
Ciasto:
200 g margaryny
200 g mąki
2/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
50g płatków migdałowych
Krem:
500ml śmietanki 30%
4 łyżki c.pudru
2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy)
3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
ok 8-10 kuleczek rafaello
łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu
Przepis
Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. 3 tortownice (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na wszystkich ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 3 jednakowe spody. Ciasto pieczemy ok 15-20 minut w 180st do zarumienienia.
Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami, na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ciasto przekładać kremem kokosowym, zostawiając trochę do dekoracji. Na wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki, poukladać kuleczki rafaello i posypać wiórkami kokosowymi. Przewiązać ozdobną wstążką.