Tort Rafaello

Ewelina
Ciasta
28.10.2015 20:49
Tort Rafaello

Składniki

Ciasto:

200 g margaryny

200 g mąki

2/3 szkl cukru

2 łyżki cukru waniliowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

50g płatków migdałowych

Krem:

500ml śmietanki 30%

4 łyżki c.pudru

2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy)

3 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

ok 8-10 kuleczek rafaello

łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu

Przepis

Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. 3 tortownice (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na wszystkich ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 3 jednakowe spody. Ciasto pieczemy ok 15-20 minut w 180st do zarumienienia.

Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami, na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ciasto przekładać kremem kokosowym, zostawiając trochę do dekoracji. Na wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki, poukladać kuleczki rafaello i posypać wiórkami kokosowymi. Przewiązać ozdobną wstążką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną