Zapewne część z Was pamięta cudowną kryptoreklamę zawartą w bajce o dzielnym marynarzu, który dla wzmocnienia w chwilach wymagających od niego bohaterskości sięgał właśnie po to warzywo. Potrzebne nam (na 2-3 porcje):- 2 duże garści szpinaku- średni dojrzały banan- duże jabłko- 1-1,5 szklanki wodyPrzygotowanie:Szpinak płuczemy w zimnej wodzie. Duża zawartość błonnika w jabłku i potasu w bananie pozwala na długo zapomnieć o głodzie i reguluje gospodarkę mineralną naszego organizmu. Oczywiście koktajl nie będzie składał się jedynie ze szpinaku i wody ;) Połączyłam go z soczystym jabłkiem i dojrzałym, słodkim bananem, Żelazo zawarte w szpinaku pomaga walczyć z anemią. Jesień to czas obniżonej odporności, dlatego warto zadbać o zdrowie zanim zachorujemy. Jabłko obieramy bardzo cienko i kroimy na mniejsze kawałki.