Składniki: - 2 kg surowych ziemniaków - 1 kg gotowanych ziemniaków - 500 g mięsa wieprzowego mielonego - 500 g mięsa wołowego mielonego - mąka ziemniaczana - majeranek - czosnek - olej - boczek wędzony - cebula - czarny pieprz - sól Przygotowanie: - Obrać i zetrzeć ziemniaki. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki. Wymieszać ciasto dodając ew. mąki ziemniaczanej aż będzie ładnie odchodziło od ręki. - Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Ostrożnie zlać, zebraną na dnie miski skrobie dodać do masy ziemniaczanej. - Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Gotować w osolonym wrzątku kilkanaście minut od wypłynięcia.