Zupa krem z dyni

Anna
Zupy
14.10.2015 0:00
Zupa krem z dyni

Składniki

Składniki:

1 marchewka

1 pietruszka (mała)

mały kawałek selera

mała dynia lub 2 szklanki dyniowego puree

1 litr bulionu

1/2 szkl. mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir i kardamon

Przepis

Warzywa umyć i obrać. Pokroić na mniejsze części.

Do bulionu wrzucić warzywa (jeżeli używacie świeżej dyni możecie ją też dołożyć, jeśli puree jeszcze czekamy).

Po ok 15 minutach dodajemy puree.(pominąć jeżeli używacie świeżej dyni).

Gotować do czasu miękkości warzyw. Zblendować.

Dodać mleko i przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem oraz niewielką szczyptą kardamonu.

Dla ostrości można dodać niewielką ilość papryki chilli.