Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 200 g płatków owsianych 200 g płatków jęczmiennych 200 g płatków żytnich 50 g otrębów pszennych 50 g ziaren słonecznika 3/4 szklanki pure z pieczonej dyni 50 g siemienia lnianego 1 łyżka domowej esencji waniliowej 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 30 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych Wykonanie: W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz bakalii, w drugiej mieszamy wszystkie płynne składniki. Dziś do mojej kolekcji granol dołącza kolejna, tym razem będzie to dyniowa granola przygotowana na bazie pure z upieczonej dyni. Granolę pieczemy około 60 minut, raz na jakiś czas ją mieszając, aby się równomiernie podpiekła. Gdy musli będzie gotowe dodajemy do niego żurawinę i migdały, mieszamy i przekładamy do suchego pojemnika, szczelnie zamykamy.