Składniki (6 dużych muffin): - niepełna szklanka mąki orkiszowej ( dałam pełnoziarnistą) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody - ¼ szklanka brązowego cukru - 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 50g posiekanej gorzkiej czekolady - ½ szklanki posiekanych orzechów np. laskowych - 2 duże dojrzałe banany - 1 jajko - ¼ szklanka mleka - ¼ szklanki oleju np. rzepakowy - 1 łyżeczka ekstraktu wanilii - 6 sztuk cukierków krówka - garść orzechów do posypania muffin Wykonanie: - w jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, zmielone orzechy, cynamon, sól oraz posiekaną czekoladę i orzechy, odstawiamy - w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy oraz rozgniecione na papkę banany - do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy do połączenia się składników - ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami, do każdej muffiny wkładamy cukierek krówkę, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami - pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do180°C.