- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
Pierś z kurczaka 1 szt
kabaczek 1/2 szt
majonez 1 łyżka czubata
jajka 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól pieprz 1/2 łyżeczki
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Kabaczek- ale można użyć cukinie, umyć osuszyć i pokroić w bardzo drobne paski, u mnie obieraczka do warzyw z ostrzem julienne. Kabaczka nie obieram ze skórki. Składniki przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, majonez, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę papryki mielonej słodkiej. Całość dokładnie wymieszać. Niewielkie porcje nakładać na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Pierś z kurczaka szybko się usmaży, więc nie ma obawy że będzie placek surowy w środku. Można podać posypane świeżą pietruszką. Smacznego:)