Składniki
Składniki:
tortellini (u mnie z bazylią i zielonym pesto)
2 białe kiełbaski
1/2 średniej cukinii
2 większe marchewki
kukurydza
sól różowa
starta mozzarella
Sos pomidorowy:
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka pomidorów (u mnie 3 )
bazylia
masło klarowne
Przepis
Pierożki gotuję według przepisu na opakowaniu, cebulę obieram, w rondelku roztapiam masło i wrzucam cebulę, jak się zeszkli, dodaję czosnek i przetarte przez sitko obrane ze skórki pomidory. Całość dusze jakieś 10 minut, dodaje pokrojoną świeżą bazylię, doprawiam solą i odstawiam na chwilę. Cukinię, marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. Wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję kukurydzę, sos pomidorowy i mieszam drewnianą łyżką. Na wierzch wrzucam tortellini i całość posypuję startą mozzarellą. Zapiekankę piekę w 180 stopniach około 30 minut.