drożdżówka serowa z jabłkami i lukrem

Kasia
Ciasta
27.03.2015 11:15
drożdżówka serowa z jabłkami i lukrem

Składniki

200 ml ciepłego mleka

1/3 kostki drożdży (ok. 30 g )

1/3 kostki masła (ok. 70 g ) lub margaryny

2 łyżki cukru

3 żółtka

1 całe jajko

3,5 szklanki mąki pszennej

250 g twarogu (u mnie klinek)

6 średnich jabłek

1 łyżka masła

1 łyżka cynamonu

cukier jak kwaśne jabłka ok 3 łyżki

lukier 2 łyżki śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny

Przepis

W MISCE MIESZAMY CIEPŁE MLEKO,DROŻDŻE,2 ŁYŻKI CUKRU,2 ŁYŻKI MĄKI I ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA OK 10 MIN

W DRUGIEJ MISCE WBIJAMY JAJKO I ŻÓŁTKA,ROZTOPIONĄ MARGARYNĘ LUB MASŁO,SER I NASZ ROZCZYN Z DROŻDŻY,MIESZAMY DODAJEMY MĄKĘ,I WYRABIAMY GŁADKIE MIĘCIUTKIE CIASTO(W RAZIE POTRZEBY DOSYPAĆ MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO)PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY ŻEBY WYROSŁO,W TYM CZASIE OBIERAMY JABŁKA I ŚCIERAMY NA TARCE,NA ŁYŻCE MASŁA W GARNKU PRZESMAŻAMY,DODAJEMY TROCHĘ CUKRU JAK JABŁKA SĄ KWASKOWE I CYNAMON

GOTOWE CIASTO WYKŁADAMY NA STOLNICĘ I DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI

KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZWAŁKUJEMY NA PROSTOKĄT

NAKŁADAMY TROCHĘ JABŁEK I ZWIJAMY W ROLADKĘ

NA KOŃCU SPŁASZCZAMY BRZEGI PALCAMI

I NACINAMY NOŻEM

PIERWSZĄ CZĘŚĆ ZWIJAMY W ŚLIMAKA

I UKŁADAMY NA BLASZCE,

NASTĘPNE CZĘŚCI OWIJAMY JUŻ DOOKOŁA TEJ PIERWSZEJ

I TAK AŻ BĘDZIE CAŁA BLASZKA

PIECZEMY W 170 STOPNIACH OK 45 MIN,

JA UŻYŁAM KWADRATOWEJ BLASZKI 24 CM,ALE MOŻE BYĆ TEŻ TORTOWNICA 30 CM

PO UPIECZENIU,JESZCZE CIEPŁE CIASTO POLEWAM LUKREM ZE ZMIESZANEJ ŚMIETANY ,CUKRU PUDRU I SOKU Z CYTRYNY

I GOTOWE

SMACZNEGO....

dokładny opis ze zdjęciami na mojej stronie-klikamy w zdjęcie-zapraszam