Składniki
200 ml ciepłego mleka
1/3 kostki drożdży (ok. 30 g )
1/3 kostki masła (ok. 70 g ) lub margaryny
2 łyżki cukru
3 żółtka
1 całe jajko
3,5 szklanki mąki pszennej
250 g twarogu (u mnie klinek)
6 średnich jabłek
1 łyżka masła
1 łyżka cynamonu
cukier jak kwaśne jabłka ok 3 łyżki
lukier 2 łyżki śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny
Przepis
W MISCE MIESZAMY CIEPŁE MLEKO,DROŻDŻE,2 ŁYŻKI CUKRU,2 ŁYŻKI MĄKI I ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA OK 10 MIN
W DRUGIEJ MISCE WBIJAMY JAJKO I ŻÓŁTKA,ROZTOPIONĄ MARGARYNĘ LUB MASŁO,SER I NASZ ROZCZYN Z DROŻDŻY,MIESZAMY DODAJEMY MĄKĘ,I WYRABIAMY GŁADKIE MIĘCIUTKIE CIASTO(W RAZIE POTRZEBY DOSYPAĆ MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO)PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY ŻEBY WYROSŁO,W TYM CZASIE OBIERAMY JABŁKA I ŚCIERAMY NA TARCE,NA ŁYŻCE MASŁA W GARNKU PRZESMAŻAMY,DODAJEMY TROCHĘ CUKRU JAK JABŁKA SĄ KWASKOWE I CYNAMON
GOTOWE CIASTO WYKŁADAMY NA STOLNICĘ I DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI
KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZWAŁKUJEMY NA PROSTOKĄT
NAKŁADAMY TROCHĘ JABŁEK I ZWIJAMY W ROLADKĘ
NA KOŃCU SPŁASZCZAMY BRZEGI PALCAMI
I NACINAMY NOŻEM
PIERWSZĄ CZĘŚĆ ZWIJAMY W ŚLIMAKA
I UKŁADAMY NA BLASZCE,
NASTĘPNE CZĘŚCI OWIJAMY JUŻ DOOKOŁA TEJ PIERWSZEJ
I TAK AŻ BĘDZIE CAŁA BLASZKA
PIECZEMY W 170 STOPNIACH OK 45 MIN,
JA UŻYŁAM KWADRATOWEJ BLASZKI 24 CM,ALE MOŻE BYĆ TEŻ TORTOWNICA 30 CM
PO UPIECZENIU,JESZCZE CIEPŁE CIASTO POLEWAM LUKREM ZE ZMIESZANEJ ŚMIETANY ,CUKRU PUDRU I SOKU Z CYTRYNY
I GOTOWE
SMACZNEGO....
dokładny opis ze zdjęciami na mojej stronie-klikamy w zdjęcie-zapraszam