zapiekanka z tortellini

Ewa
Zapiekanki
19.03.2015 9:05
zapiekanka z tortellini

Składniki

250 gramów tortellini (mamy tu pełną dowolność, wybierzmy te, które najbardziej lubimy, u mnie były to serowe)

300 gramów kiełbasy (użyłam cielęco - wieprzowej)

1 strąk czerwonej papryki

1 strąk zielonej papryki

1 duża cebula

0,5 kg pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)

sos beszamelowy:

3 łyżki masła

3 płaskie łyżki mąki pszennej (optymalnie tortowa)

3 pełne szklanki mleka

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki czarnego lub białego pieprzu

szczypta gałki muszkatałowej

dodatkowo do zapiekanki:

150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach (użyłam goudy)

sól

pieprz

Przepis

Tortellini ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć na sicie.

Pieczarki dokładnie wyszorować, pokroić na plasterki, usmażyć na oleju, kiedy wytraca wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć do zeszklenia tej ostatniej, przełożyć do miseczki (zostawiając tłuszcz na patelni).

Obie papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę lub paseczki, podsmażyć krótko do zeszklenia na tym samym oleju co wcześniej pieczarki.

Kiełbasę pokroić w kostkę, można ją lekko podsmażyć, ja tego nie zrobiłam, bo miałam taką kiełbasę, która po długim działaniu wysokiej temperatury rozpada się.

Pieczarki z cebulą, papryki, kiełbasę i tortellini mieszamy ze sobą, dodając pieprz i sól (niewiele tej ostatniej).

Głębokie naczynie do zapiekania smarujemy masłem ewentualnie olejem wykładamy do niej przygotowane wcześniej składniki.

Teraz zabieramy się za sos.

W rondlu rozgrzewamy masło, kiedy się roztopi wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie aby nie utworzyły się grudki, smażymy około 2 minut, następnie wlewamy 3 szklanki mleka i na małym ogniu często mieszając doprowadzamy do zagotowania, następnie powstałym sosem zalewamy zapiekankę.

Wierzch posypujemy serem żółtym.

Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 - 35 minut.

Gotowe :)