Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Małgorzata
Obiad
22.07.2016 10:25
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki

Sos

250 g pomidorów pelati z puszki

20 g koncentratu pomidorowego

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

pieprz czarny

sól

Pozostałe składniki

500 g tortellini ze szpinakiem i ricottą

100 g parmezanu

sól

Przepis

Sos

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu, aż cebulka lekko się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i jeszcze chwile podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a pomidory rozpadną się. Trwa to około 25-35 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami.

Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowane pierożki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy obficie startym parmezanem. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy około 20 minut.

Notatki

Do tego dania świetnie sprawdzi się lekkie, mało kwaskowe wino czerwone np. Merlot lub sycylijskie wino Nero d’Avola.