Ciasto bananowe ze śliwkami

Bez Cebuli
Ciasta
06.10.2015 13:52
Ciasto bananowe ze śliwkami
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 3 duże, dojrzałe banany

- pół szklanki cukru (szklanka 250 ml)

- półtorej szklanki mąki (szklanka 250 ml)

- 1 jajko

- 1 opakowanie (100 g) suszonych śliwek

- 1 czubatą łyżkę masła

- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

- 2 miski

- prostokątna foremka do ciasta

Przepis

1. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy do przestygnięcia.

2. W jednej misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną.

3. W drugiej misce rozgniatamy widelcem obrane ze skórki banany. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

4. Następnie dodajemy jajko, roztopione i ostudzone masło oraz przekrojone na pół suszone śliwki. Całość dokładnie mieszamy.

5. Jako ostatnią dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Całość ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej foremki.

6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 55 minut.

7. Po tym czasie sprawdzamy drewnianą wykałaczką (najlepiej taką długą do szaszłyków), czy ciasto jest w środku upieczone. Jeśli po wbiciu patyczka do placka, na patyku zostają ślady ciasta, należy wstawić je jeszcze na 10 minut do wyłączonego już piekarnika. Po 10 minutach ponownie wbijamy patyk, nie powinno zostawać już na nim żadnych wilgotnych śladów ciasta.

8. Placek odstawimy do przestygnięcia, wówczas pewne jest, że nie rozpadnie się podczas krojenia.

SMACZNEGO! :)