- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 4 pomidory (lub 1 puszkę krojonych pomidorów)
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pokrywkę do patelni
Przepis
1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki (krok ten można pominąć, jeśli komuś nie przeszkadza skórka od pomidora). Usuwamy szypułki i kroimy w niewielką kosteczkę.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez minutę przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory i smażymy ok. 10-15 minut.
3. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kminem rzymskim. Uważajcie szczególnie przy dodawaniu kminu rzymskiego, ponieważ jest to bardzo aromatyczna przyprawa, która może nie wszystkim smakować. Jeśli jednak jesteście zwolennikami kminu spokojnie możecie dodać jego całą łyżeczkę. Pamiętajcie, że jajka w ogóle nie będą przyprawiane, a więc baza, czyli sos pomidorowy musi być bardzo aromatyczny.
4. Kiedy sos pomidorowy jest gotowy, tworzymy w poszczególnych miejscach dziury, w które następnie po kolei wbijamy jajka. Trzeba zrobić to możliwie sprawnie i szybko.
4. Kiedy wszystkie jajka są wbite, przykrywamy patelnie pokrywką na ok. 2-3 minuty.
5. W zależności od tego jakie lubicie jajka, mogą być one bardziej płynne, lub ścięte, tak jak na zdjęciu powyżej (moje były od góry ścięte, jednak w środku idealnie płynne). Aby prawidłowo ocenić stopień ścięcia żółtek należy cały czas doglądać patelni.
6. Na końcu całość posypujemy świeżym, pokrojonym szczypiorkiem i podajemy gorące!
SMACZNEGO! :)