Energia 260 kcal 220 kcal Białko 4,7 g 4,8 g Tłuszcz 14,2 g 13,5 g Węglowodany 28,2 g 21 g Błonnik 0,6 g 2,5 g Składniki (16 batonów) Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni Polewa czekoladowa 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ksylitolu lub kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao Przygotowanie Zmiksowane na pył płatki (lub mąkę) połącz z 1. Spód 150 g zmielonych płatków kukurydzianych bez dodatku cukru ( myślę, że mąka kukurydziana też się sprawdzi) 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Soncone – kupisz tutaj 3 żółtka 1 jajko Warstwa I 3 łyżki masła orzechowego (użyłam domowego) – o maśle orzechowym możecie poczytać tutaj (czy masło orzechowe jest zdrowe? Warstwa II daktyle bez pestek 250g 250g wrząca woda do zalania daktyli Warstwa III 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Baton sklepowy (51 g = 1 szt) Baton domowy (50 g = 1 szt) Wyjmij ciasto z zamrażarki, pokrój na podłużne kawałki (8 pasków), następnie każdy z nich na pół. Włóż na 15 minut do zamrażarki lub na dłużej do lodówki. Zmiksowane na pył płatki (lub mąkę) połącz z olejem kokosowym , żółtkami i jajkiem. Dziś przepis na domowego batona a’la Snikers, w składzie którego nie znajdziecie cukru, syropu glukozowego czy tłuszczu palmowego. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Jeden baton waży 50 g, czyli tyle samo co sklepowy Snikers. Przy tym ma lepsze wartości odżywcze (zwróćcie uwagę na błonnik) przy niższej kaloryczności. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć) 2. 6. Zrób masę daktylową – odlej wodę, zblenduj lub rozgnieć widelcem daktyle. Odstaw na kilka minut do wystygnięcia. 7.