Szakszuka czyli jajka w pomidorach

Aneta
Śniadania
22.02.2016 15:51
Szakszuka czyli jajka w pomidorach
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

4 małe pomidory lub 2 większe

1 mała cebula

1/4 czerwonej papryki

2 jajka

1-2 ząbki czosnku

1 plasterek imbiru lub pół łyżeczki suszonego

pół łyżeczki cukru

natka pietruszki

papryka ostra

papryka słodka

sól

odrobina żółtego sera

Przepis

Czosnek i imbir obrać i pokroić drobno.

Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na nieduże kawałki.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć trochę czosnek z imbirem.

Następnie dodać cebulę i podsmażyć do momentu aż się zrobi lekko szklista, po czym dodać pokrojoną paprykę i chwilę podsmażyć.

Dodać pomidory wraz z sokiem, który z nich wyleciał i doprawić solą, paprykami (ja dałam sporo i jednej i drugiej) oraz cukrem. Przykryć patelnię przykrywką i dusić około 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę przemieszać i smażyć jeszcze przez chwilę do momentu aż sos osiągnie wymaganą konsystencję. To jest moment aby sprawdzić czy sos jest odpowiednio doprawiony i czy ma odpowiedni stopień ostrości (ja uwielbiam takie mocno ostrawe). Zrobić dwa wgłębienia w sosie pomidorowym i wbić w te miejsca po jajku (ja najpierw wbijam jajko delikatnie do szklanki, a dopiero później na patelnię). Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką i dusić około 5 minut. Białko powinno się wtedy ściąć, a żółtko być jeszcze płynne (jeśli białko jeszcze nie zdążyło się ściąć to wydłuż czas duszenia. Jeśli nie lubisz płynnego żółtka, to również).

Jak jajka się odpowiednio zetną, to zetrzeć ser na drobnych oczkach. Jajka posypać z wierzchu startym serem oraz natką pietruszki.

Najlepiej jeść prosto z patelni