Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi wpisami, zostań obserwatorem bloga na : - 2 jajka- 1/3 szkalnki oleju rzepakowego- 2/3 szkalnki mąki przennej- 1/2 szkalnki cukru- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich- 1,5 szkalnki grubo startej marchewki- 1 szklanka odsączonego i pokrojonego drobno ananasa z puszki- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczka soli- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżka przyprawy do piernika1) Rozpuścić 1/3 łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach gorącej wody, gotowy roztwór dodać do masy serkowej i wymieszać6) Pół masy wyłożyć na przekrojone ciasto i przykryć drugą połówką ciasta7) Resztę masy wyłożyć na wierzch, rozsmarować i posypać orzechami8) Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, poczekać do wystudzenia i przekroić wzdłuż na pół- serek śmietankowy typu Philadelphia ( ja używam tańszych zamienników)- 3/4 kostki masła- 3/4 szklanki cukru pudru- cukier waniliowy1) Ciasto marchewkowe z frostingiem czyli tzw. carrot cake to jeden z najpopularniejszych deserów na Wyspach. Serek i masło wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową2) Masło utrzeć na puszysta masę3) Jeżeli jeszcze nigdy nie degustowałaś ciasta marchewkowego, koniecznie wypróbuj ten przepis, a na pewno stanie się on jednym z Twoich ulubionych. Jest mi bardzo miło, że do mnie wpadłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, tak aby masa stężała.