Składniki
4 jajka
3 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała chili
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka natki pietruszki
olej rzepakowy
sól
Przepis
Paprykę kroimy w większą kostkę i smażymy chwilę na oleju, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po około 2 minutach, dorzucamy do tego pokrojone w mniejsze kawałki pomidory bez skórki i poszatkowaną chili. Całość doprawiamy kminem, słodką papryką i solą, gotujemy kolejne 3 minuty. W czterech miejscach na patelni robimy zagłębienia, do których wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką. Szakszukę smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Można ją jeszcze potraktować odrobiną soli i natką pietruszki.