Szakszuka

kardamonovy

Śniadania

Jan. 26, 2016, 9:01 a.m.

Szakszuka

Składniki

4 jajka

3 pomidory

1 czerwona papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 mała chili

pół łyżeczki kminu rzymskiego

pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka natki pietruszki

olej rzepakowy

sól

Przepis

Paprykę kroimy w większą kostkę i smażymy chwilę na oleju, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po około 2 minutach, dorzucamy do tego pokrojone w mniejsze kawałki pomidory bez skórki i poszatkowaną chili. Całość doprawiamy kminem, słodką papryką i solą, gotujemy kolejne 3 minuty. W czterech miejscach na patelni robimy zagłębienia, do których wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką. Szakszukę smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Można ją jeszcze potraktować odrobiną soli i natką pietruszki.