- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
3 duże jajka
3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
500 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
200 g sera białego śmietankowego
jabłka
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować rozczyn: do miski dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie do misy robota kuchennego przesiać mąkę, dodać ser biały śmietankowy, jajka, olej, pozostały cukier, szczyptę solo oraz łyżeczkę soku z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, może być troszkę klejące. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem. Tak aby ciasto podwoiło swoją objętość, ok 1-2 godzin.
Partiami odrywać ciasto i rozwałkować na placek grubości ok 0.5 cm. Wycinać kółka- u mnie foremką, ale można szklanką. Na środek układać kawałek jabłka i zlepiać na środku. Wstawiać do nagrzanego piekarnika na 140 stopni na 15-20 minut. Trzeba podglądać jak się pieką, żeby się nie przypiekły zbytnio, bo będą suche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego.