Śmietankowe łódeczki z jabłkiem

Agnieszka
Desery
05.10.2015 9:22
Śmietankowe łódeczki z jabłkiem
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

SKŁADNIKI:

1 kg mąki pszennej

3 duże jajka

3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oleju słonecznikowego

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

500 ml letniego mleka

40 g świeżych drożdży

200 g sera białego śmietankowego

jabłka

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować rozczyn: do miski dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie do misy robota kuchennego przesiać mąkę, dodać ser biały śmietankowy, jajka, olej, pozostały cukier, szczyptę solo oraz łyżeczkę soku z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, może być troszkę klejące. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem. Tak aby ciasto podwoiło swoją objętość, ok 1-2 godzin.

Partiami odrywać ciasto i rozwałkować na placek grubości ok 0.5 cm. Wycinać kółka- u mnie foremką, ale można szklanką. Na środek układać kawałek jabłka i zlepiać na środku. Wstawiać do nagrzanego piekarnika na 140 stopni na 15-20 minut. Trzeba podglądać jak się pieką, żeby się nie przypiekły zbytnio, bo będą suche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego.