- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 90 min
Składniki
Składniki:
2 jabłka
łyżka soku z cytryny
300 g białej mąki orkiszowej (lub pszennej mąki tortowej)
300 ml mleka
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli
½ - 1 łyżeczki skórki startej z cytryny
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do podania racuchów
Przepis
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. W mące zrobić wgłębienie, wsypać drożdże i cukier. Mleko lekko podgrzać (powinno być ciepłe ale nie gorące).Połowę mleka wlać do wgłębienia z drożdżami. Miskę przykryć lnianą ściereczka i odstawić na około 20 minut.
Do mąki wlać resztę mleka, dodać jajko, skórkę cytryny – całość dokładnie wymieszać widelcem lub mikserem na małych obrotach. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Owoce pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Jabłka dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać małe porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem, z kwaśna śmietaną lub karmelizowanymi owocami.
Smacznego:- )