- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
200 gram oliwy
1 Sztuka cebuli
3 sztuki marchewki
1 Sztuka korzenia pietruszki
1 Sztuka selera
3 sztuki ziemniaków
1 Sztuka pora
1 Łyżeczka soli
1 Łyżeczka pieprzu
3 łyżki zaprawy cytrynowej
1 Sztuka kopru
Przepis
Kaloryczność: niska
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
W ramach przygotowań do tego rocznego wyjazdu do Turcji, postanowiłam spróbować przygotować parę tureckich potraw :) Jedną z nich są warzywa duszone po turecku.
Posiekać grubo cebule, obrać marchwie, ziemniaki, pietruszki i seler i pokroić je na około 2 cm kawałki.
Pory pokroić na 1 cm talarki.
Posiekać drobno pęczek świeżego koperku.
Na patelni rozgrzać na małym ogniu oliwę.
Wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem przez 5 minut.
Następnie dodać marchewkę i dusić kolejne 5 minut.
Dodać pietruszkę, seler i ziemniaki. Przykryć i dusić jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodać do garnka pory i dusić kolejne 5 minut.
Wszystkie warzywa powinny być miękkie i nadal jędrne :) Doprawić do smaku solą i pieprzem i wlać sok z cytryny.
Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soku lub przypraw.
Można podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej jak to się podaje w wiecznie upalnych krajach 😉 Tuż przed podaniem dodać posiekany koperek.