Duszone warzywa po turecku

mela
Obiad
05.10.2015 9:01
Duszone warzywa po turecku
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

200 gram oliwy

1 Sztuka cebuli

3 sztuki marchewki

1 Sztuka korzenia pietruszki

1 Sztuka selera

3 sztuki ziemniaków

1 Sztuka pora

1 Łyżeczka soli

1 Łyżeczka pieprzu

3 łyżki zaprawy cytrynowej

1 Sztuka kopru

Przepis

Kaloryczność: niska

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

W ramach przygotowań do tego rocznego wyjazdu do Turcji, postanowiłam spróbować przygotować parę tureckich potraw :) Jedną z nich są warzywa duszone po turecku.

Posiekać grubo cebule, obrać marchwie, ziemniaki, pietruszki i seler i pokroić je na około 2 cm kawałki.

Pory pokroić na 1 cm talarki.

Posiekać drobno pęczek świeżego koperku.

Na patelni rozgrzać na małym ogniu oliwę.

Wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem przez 5 minut.

Następnie dodać marchewkę i dusić kolejne 5 minut.

Dodać pietruszkę, seler i ziemniaki. Przykryć i dusić jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodać do garnka pory i dusić kolejne 5 minut.

Wszystkie warzywa powinny być miękkie i nadal jędrne :) Doprawić do smaku solą i pieprzem i wlać sok z cytryny.

Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soku lub przypraw.

Można podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej jak to się podaje w wiecznie upalnych krajach 😉 Tuż przed podaniem dodać posiekany koperek.