- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
1 woreczek kaszy kuskus (lub jeżeli macie nie porcjowane, to około 3/4 szklanki)
3 twarde pomidory (ja użyłam malinowe)
1 ogórek zielony (można wydrążyć pestki)
Cebula
1 lub 2 pęczki natki pietruszki (jeżeli ktoś lubi dużo, to można jeszcze więcej)
10 listków mięty
opcjonalnie inna zielenina, najlepiej oczywiście świeża typu kolendra, koperek, szczypiorek itp
Składniki na sos
Oliwa z oliwek około 3/4 szklanki
Sok z połowy cytryny
sól do smaku
ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przepis
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Warzywa pokroić na drobną kostkę, natkę i miętę posiekać, wszystko wymieszać razem z kuskusem. Następnie przygotować dressing. Oliwę z oliwek wymieszać ze sokiem z cytryny, dodać sól i czosnek przeciśnięty przez praskę . Przygotowanym sosem zalać sałatkę tabule i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby się przegryzła.
Idealnie nadaje się do wszelkich pieczonych mięs czy ryb. Jednak mi najlepiej smakuje z pieczywem. Dla siebie robię z tostem, a dla córek przygotowuję małe grzanki czosnkowe i mieszam. Sałatka tabule smakuje doskonale o każdej porze. Idealnie nadaje się do wzięcia do pracy.
Więcej przepisów na moim blogu www.wysmakowana.pl