Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym

Malgorzata
Makarony
28.09.2015 11:19
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym

Składniki: - 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), - 250 g świeżych grzybów, - 200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą), - 150 g serka śmietankowego, - 2 łyżki masła, - 1 szalotka lub ½ cebuli, - 1 ząbek czosnku, - kilka gałązek tymianku, - szczypiorek, - szczypta gałki muszkatołowej, - oliwa do smażenia, - 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego pecorino, - sól i pieprz biały do smaku. - Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym ogniu (ok. 10 minut), podlać 3-4 łyżkami wody z makaronu, dodać grzyby i świeży tymianek, dusić 5 minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. - Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. Do sosu przełożyć makaron, dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2014/09/pappardelle-z-lesnymi-grzybami-i-dynia.html