tradycyjne tabbouleh

Jacek
Sałatki
04.09.2015 18:11
tradycyjne tabbouleh

Składniki

- 1 szklanka drobnej kaszy bulgur

- 1 ogórek szklarniowy

- 1/2 cytryny

- 2 dojrzałe pomidory

- kilkanaście pomidorków koktajlowych

- 2 pęczki naci pietruszki

- 2 garści świeżej mięty

- 2 garści świeżej kolendry

- 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem

- 1 kostka rosołowa lub pół litra bulionu

- 1 ząbek czosnku

- sól i pieprz

Przepis

- zagotowujemy bulion lub przygotowujemy go z kostki - 2 szklanki, gasimy ogień gdy wrze i wsypujemy do niego szklankę kaszy bulgur, przykrywamy przykrywką i pozostawiamy pod przykryciem przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając - kasza powinna wchłonąć cały płyn i pozostać sypka

- pomidory sparzamy, obieramy za skóry i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do sporej miski

- ogórka obieramy w "co drugi pasek" tak, aby zostawić nieco zielonej skórki i kroimy w drobną kosteczkę

- pietruszkę, miętę i kolendrę myjemy pod zimną wodą i dokładnie siekamy

- szczypiorek z dymką kroimy w cienkie plasterki

- ząbek czosnku przeciskamy i wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do miski

- wsypujemy przestygniętą kaszę, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz ścieramy z niej skórę

- pomidory koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki zgodnie z własnym gustem i dodajemy do reszty

- całość dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem

- warto schłodzić nieco w lodówce przed podaniem