Składniki
- 1 szklanka drobnej kaszy bulgur
- 1 ogórek szklarniowy
- 1/2 cytryny
- 2 dojrzałe pomidory
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 2 pęczki naci pietruszki
- 2 garści świeżej mięty
- 2 garści świeżej kolendry
- 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
- 1 kostka rosołowa lub pół litra bulionu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przepis
- zagotowujemy bulion lub przygotowujemy go z kostki - 2 szklanki, gasimy ogień gdy wrze i wsypujemy do niego szklankę kaszy bulgur, przykrywamy przykrywką i pozostawiamy pod przykryciem przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając - kasza powinna wchłonąć cały płyn i pozostać sypka
- pomidory sparzamy, obieramy za skóry i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do sporej miski
- ogórka obieramy w "co drugi pasek" tak, aby zostawić nieco zielonej skórki i kroimy w drobną kosteczkę
- pietruszkę, miętę i kolendrę myjemy pod zimną wodą i dokładnie siekamy
- szczypiorek z dymką kroimy w cienkie plasterki
- ząbek czosnku przeciskamy i wraz z pozostałymi składnikami przekładamy do miski
- wsypujemy przestygniętą kaszę, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz ścieramy z niej skórę
- pomidory koktajlowe kroimy w połówki lub ćwiartki zgodnie z własnym gustem i dodajemy do reszty
- całość dokładnie mieszamy w misce, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
- warto schłodzić nieco w lodówce przed podaniem