Staroangielski paj jabłkowy

Małgorzata
Ciasta
27.09.2015 18:00
Staroangielski paj jabłkowy
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Ciasto:

300 g mąki pszennej

175 g zimnego masła

4 łyżki zimnej wody

1/2 łyżeczka soli

Nadzienie:

8-10 jabłek średniej wielkości antonówek

3 łyżki soku z cytryny

100 g cukru *

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżeczka cynamonu

15 g masła

Dodatkowo:

1/4 szklanki mleka

1 łyżka cukru brązowego **

Przepis

Ciasto:

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, sól i wodę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tortownicę o wymiarach 23 cm smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy na cienki blat. Krążek ciasta powinien być większy od dna tortownicy o 5-6 cm. Ciasto delikatnie nawijamy na wałek, przekładamy do formy i lekko dociskamy do boków. Formę wypełniamy jabłkami, delikatnie je dociskając. Na wierzchu jabłek układamy wiórki masła. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na blat o wielkości średnicy formy. Przykrywamy nim jabłka i łączymy z bokami ciasta formując dookoła wałeczek. Z resztek ciasta wycinamy jesienne ozdoby i zdobimy nimi ciasto. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem (opcjonalnie). Na środku ciasta robimy małe nacięcie nożem, aby zbierająca się para mogła swobodnie znaleźć ujście.

Nadzienie:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cynamon, mąkę kukurydzianą i cukier mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy, aby jabłka pokryły się mieszanką. Paj wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 45 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć ciasto, aby za bardzo się nie zrumieniło.

Paj smakuje genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto proponuję podać z gałką waniliowych lodów.

Moje rady:

– bardzo ważny jest rodzaj użytych jabłek. Jabłka powinny być winne i kwaskowe.

* można zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne

** opcjonalnie