- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Ciasto:
300 g mąki pszennej
175 g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczka soli
Nadzienie:
8-10 jabłek średniej wielkości antonówek
3 łyżki soku z cytryny
100 g cukru *
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
15 g masła
Dodatkowo:
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru brązowego **
Przepis
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, sól i wodę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tortownicę o wymiarach 23 cm smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy na cienki blat. Krążek ciasta powinien być większy od dna tortownicy o 5-6 cm. Ciasto delikatnie nawijamy na wałek, przekładamy do formy i lekko dociskamy do boków. Formę wypełniamy jabłkami, delikatnie je dociskając. Na wierzchu jabłek układamy wiórki masła. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na blat o wielkości średnicy formy. Przykrywamy nim jabłka i łączymy z bokami ciasta formując dookoła wałeczek. Z resztek ciasta wycinamy jesienne ozdoby i zdobimy nimi ciasto. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem (opcjonalnie). Na środku ciasta robimy małe nacięcie nożem, aby zbierająca się para mogła swobodnie znaleźć ujście.
Nadzienie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cynamon, mąkę kukurydzianą i cukier mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy, aby jabłka pokryły się mieszanką. Paj wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 45 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć ciasto, aby za bardzo się nie zrumieniło.
Paj smakuje genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto proponuję podać z gałką waniliowych lodów.
Moje rady:
– bardzo ważny jest rodzaj użytych jabłek. Jabłka powinny być winne i kwaskowe.
* można zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne
** opcjonalnie