Jesienna, pijana szarlotka z konfiturą różaną

Krzysztof
Ciasta
19.10.2014 15:42
Jesienna, pijana szarlotka z konfiturą różaną

Przepis

Składniki na nadzienie z jabłek

ok. 6- 7 dość dużych jabłek (1 duże odkładamy na bok, będzie potrzebne później)

2-3 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki cukru brązowego

2 łyżki masła

sok wyciśnięty z połowy cytryny

3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej (alkohol można zastąpić wodą)

Przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plastry nie zapominając o tym, aby skrapiać je sokiem z cytryny (by nie ściemniały za bardzo). Wrzucamy do rondla wraz z masłem, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Po krótkim czasie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy cukier i mieszamy. W czasie gdy na małym ogniu duszą nam się jabłka, w miodzie pitnym rozpuszczamy skrobię i dolewamy mieszankę do jabłek gotując do momentu zgęstnienia (chwilę). Jabłka odstawiamy na bok do ostygnięcia i przygotowujemy ciasto.

Składniki na ciasto

200 g serka waniliowego homogenizowanego

ok. 3/4 szklanki cukru pudru

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła (w temperaturze pokojowej)

Dodatkowo

1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta)

ok. 2 łyżki konfitury z róży (domowa)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone drobno masło i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt klejące należy dodać odrobinę mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto (niezbyt cienko) i wykładamy nim tortownicę- dno, a także brzegi. Smarujemy spód ciasta konfiturą z róży.

Następnie wykładamy nasze jabłka na ciasto. Jabłko które odłożyliśmy na bok kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w plastry i układamy wkoło od brzegów formy do środka. Posypujemy cynamonem, polewamy miodem lub golden syrupem. Brzegi ciasta zaginamy do środka, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45- 60 minut (w zależności od tego czy mamy termoobieg czy nie) do zrumienienia wierzchu ciasta. Smacznego!