- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
1 Szklanka przecieru pomidorowego
4 sztuki ząbków czosnku
1 Sztuka cebuli
1 Sztuka papryki
1 Łyżeczka przyprawy chili
2 łyżki bazylii
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
1 Łyżeczka pieprzu ziołowego
Przepis
Kaloryczność: średnia
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Czosnek, cebulę rozdrabniamy w blenderze, następnie smażyny na oliwie na patelni aż do zarumienienia.
Dodajemy zbledowaną paprykę z przecierem i smażymy 10 minut na małym ogniu.
Następnie dodajemy przyprawy. Smażymy jeszcze chwilkę.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Sos najlepiej smakuje zimny z lodówki, można go podawać do nachosów i innych przekąsek typu koreczki.