Owsianka z karmelizowanymi w miodzie jabłkami i cynamonem

Ana
Śniadania
26.09.2015 17:06
Owsianka z karmelizowanymi w miodzie jabłkami i cynamonem
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

- 2 łyżki miodu (w zależności od słodkości/kwaśności jabłek),

- 1 łyżka masła (82% tłuszczu),

- 2 łyżeczki cynamonu (lub więcej),

- ew. rodzynki (pominęłam, bo miałam jabłka zbyt słodkie),

- 3 jabłka (polecam kwaśne).

Owsianka:

- ok. 1,5 szklanki płatków owsianych (górskie),

- ok. 2 szklanki mleka (2%).

Przepis

Jabłka obieramy ze skórki, przekrajamy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Masło roztapiamy na patelni, następnie dodajemy cynamon (ew. rodzynki). Karmelizujemy, następnie dodajemy jabłka, mieszamy, obtaczamy w powstałym syropie. Chwilę smażymy, aż jabłka się zeszklą lub jak wolimy dłużej, aż będą miękkie (rozpadające się, ok 3-5 min).

Owsianka:

Gotujemy z zgodnie z instrukcją na opakowaniu producenta lub na oko. Użyłam ok. 2 szklanek mleka i 1,5 szklanki płatków. Na dno garnuszka wlewamy odrobinę wody (aby nie przypalić garnka). Następnie wlewamy mleko. Zagotowujemy, wsypujemy płatki owsiane, mieszamy co jakiś czas, aż owsianka zgęstnieje (ok. 5 min.). Moja owsianka wyszła dość gęsta, ale takie lubię. Następnie na płatki dodajemy karmelizowane jabłka. Pychota! Takie śniadania mogłabym jeść codziennie :) Smacznego!