- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- 2 łyżki miodu (w zależności od słodkości/kwaśności jabłek),
- 1 łyżka masła (82% tłuszczu),
- 2 łyżeczki cynamonu (lub więcej),
- ew. rodzynki (pominęłam, bo miałam jabłka zbyt słodkie),
- 3 jabłka (polecam kwaśne).
Owsianka:
- ok. 1,5 szklanki płatków owsianych (górskie),
- ok. 2 szklanki mleka (2%).
Przepis
Jabłka obieramy ze skórki, przekrajamy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę. Masło roztapiamy na patelni, następnie dodajemy cynamon (ew. rodzynki). Karmelizujemy, następnie dodajemy jabłka, mieszamy, obtaczamy w powstałym syropie. Chwilę smażymy, aż jabłka się zeszklą lub jak wolimy dłużej, aż będą miękkie (rozpadające się, ok 3-5 min).
Owsianka:
Gotujemy z zgodnie z instrukcją na opakowaniu producenta lub na oko. Użyłam ok. 2 szklanek mleka i 1,5 szklanki płatków. Na dno garnuszka wlewamy odrobinę wody (aby nie przypalić garnka). Następnie wlewamy mleko. Zagotowujemy, wsypujemy płatki owsiane, mieszamy co jakiś czas, aż owsianka zgęstnieje (ok. 5 min.). Moja owsianka wyszła dość gęsta, ale takie lubię. Następnie na płatki dodajemy karmelizowane jabłka. Pychota! Takie śniadania mogłabym jeść codziennie :) Smacznego!