Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej) 1 łyżka masła sól, pieprz cukier odrobina oregano 1-2 łyżki śmietany lub śmietanki składniki: 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 duża cebula 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 woreczek ryżu (100 g) sól,pieprz majeranek ser żółty do posypania woda do podlania Ryż ugotować i wystudzić. Można dodać śmietanę kwaśną lub słodką śmietankę w zależności jak kwaskowe są pomidory. Serem żótym można posypać od razu jeśli wolimy bardziej przypieczony lub też pod koniec pieczenia. Na patelni rozpuścić masło i wlać pomidory z puszki. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut.