Zupa krem z pieczoną papryką i dynią

Ewelina
Zupy
22.09.2014 13:32
Zupa krem z pieczoną papryką i dynią

Przepis

Od kilku dni pogoda jesienna daje się we znaki. Dlatego też przychodzi czas na gotowanie dań z użyciem jesiennych warzyw. Papryka, dynia czy pomidory przechodzą teraz swoje "pięć minut". A rozgrzewające zupy, czy jednogarnkowe gulasze idealnie wpisują się w panującą za oknem pogodę. Inspiracji do dzisiejszego dania było wiele, pogoda, ostatnio spędzane chwile na grzybobraniu w lesie czy też internet, a dokładniej jeden z moich ulubionych blogów. Zachęcam Was kupienia dyni, kilku papryk i zrobienia tej pysznej, rozgrzewającej, a zarazem jesiennej zupy.

SKŁADNIKI:

1/2 średniej dyni

3 czerwone papryki

1 mała papryczka chilli

1 średnia cebula

650 ml wywaru warzywnego

2 łyżki masła

6 gałązek świeżego tymianku

3 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki suszonego oregano

Pieprz cayenne (do smaku)

Sól morska prowansalska (do smaku)

Świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)

Ognista mieszanka przypraw (do smaku)

1 opakowanie sera typu feta

Płatki chilli (do dekoracji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dynie, papryki i papryczkę chilli myjemy oraz obsuszamy. Z dyni pozbywamy się pestek, obieramy ją ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli i zwykłe papryki przekrawamy na pół i oczyszczamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy nasze papryki i dynię. Warzywa pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 190 C (w termoobiegu). W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy nasze masło i szklimy wcześniej pokrojoną cebulę. Kiedy nasze warzywa się upieką przekładamy je do miski, dodajemy zeszkloną cebulę, kilka listków tymianku, oliwę z oliwek, bulion oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie blenderujemy. Następnie nasz krem przecieramy do garnka za pomocą sitka. Gotową przetartą zupę - krem zagotowujemy. Kiedy nasza zupa się gotuje, my kroimy nasz ser w równe nie za duże kosteczki. Zupę porcjujemy. Delikatnie dekorujemy ją kosteczkami sera, kilkoma listkami świeżego tymianku i płatkami chilli.