sernik z białą czekoladą i malinami

Michał
Ciasta
27.09.2015 9:21
sernik z białą czekoladą i malinami

Składniki

Spód:

80 g masła

1 szklanka pokruszonych herbatników

Masa:

500 g serka śmietankowego

200 g białej czekolady

1 szklanka kremówki

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka skórki z cytryny

2-3 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki wrzątku

1 szklanka malin

Przepis

Masło przełóż do rondelka i rozpuść,ostudź. Przełóż do herbatników i wymieszaj. Tortownicę wyłóż herbatnikami i przełóż do lodówki na 30 minut.

Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie i odstaw na bok by przestygła.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść, odstaw na bok.

Serek,cukier,skórkę z cytryny przełóż do miski i ubij mikserem,do połączenia składników. Do sera dodaj żelatynę i rozpuszczoną czekoladę.Wymieszaj.

Kremówkę ubij. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj maliny i przemieszaj. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany,wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na wierzch ciasta wyłóż maliny.