Składniki: 1 duża golonka wieprzowa moja miała 1,20 kg 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku Golonkę włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Przełożyć do naczynia do zapiekania podlać 1/2 szklanki wody w której gotowała się golonka i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione. pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc kratkę oprószyć pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Jeśli to prawda to już wiecie czym możecie się wkupić w łaski swojego mężczyzny. Moja golonka gotowała się na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotujcie pyszną goloneczkę, którą pierwsze gotujemy, a następnie przyrumieniamy w piekarniku.