Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Ewelina
06.08.2014 9:57
Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Przepis

Owsianka z jabłkiem i cynamonem

Mmm smaczna owsianka, dobra na jesienne śniadanie. Smakiem przypomina nieco jabłecznik. Dobrze jest użyć słodkiego jabłka, żeby dodatkowo nie dosładzać mleka. Woda dodana do mleka zapobiega przypaleniu.

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych

2 łyżki otrębów

pół jabłka

cynamon ( według uznania, ja lubię dużo)

opcjonalnie rodzynki

szklanka mleka

pół szklanki wody

Do garnka wsypujemy płatki i otręby. Wszystko zalewamy mlekiem wymieszanym z woda. Dzięki dodanej wodzie mleko nie będzie się przypalać. Jeśli macie taką ochotę możecie dosłodzić mleko. Ja lubię bardzo gęstą owsiankę, gotuję ją około 10 minut na bardzo małym ogniu lub na 2-3 na kuchni indukcyjnej ( skala 1-12)

Jabłko trzeba zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do owsianki przelanej na talerz i posypać cynamonem. Smacznego!