Przepis
SKŁADNIKI (2 porcje):
1 szklanka ekologicznej kaszy gryczanej niepalonej
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 jabłka "Antonówka"
2 łyżki soku z cytryny
8 suszonych daktyli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 laski wanilii (ziarenka) lub 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
2 garście rodzynek, dodane na końcu
1 karmelizowane jabłko, dodane na końcu (opcjonalnie), przepis poniżej (jeśli wersja ma być surowa, to dodajemy surowe jabłko)
Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples7
KARMELIZOWANE JABŁKO:
1 jabłko, użyłam odmiany "Antonówka"
1 łyżka ksylitolu lub brązowego cukru
1 łyżka oleju kokosowego
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 1 łyżkę ksylitolu lub brązowego cukru, gdy cukier się skrystalizuje dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego i pokrojone jabłko, smażymy chwilę i jeszcze ciepłe układamy na wierzchu "owsianki".
PRZYGOTOWANIE "OWSIANKI" GRYCZANKI:
Dzień wcześniej w 3 osobnych słoikach namaczamy w wodzie orzechy, kaszę i daktyle. Następnego dnia rano odsączamy, przepłukujemy bardzo dokładnie (zwłaszcza kaszę, gdyż wytworzy ona, naturalny dla niej śluz).
Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples7
Jabłka myjemy i kroimy, przygotowujemy resztę składników.
Wrzucamy wszystko do blendera i dodajemy odrobinę wody. Jeśli używamy blendera o wysokiej mocy, jak np. Vitamix, składniki można wrzucić nieposiekane, tak jak widać to na zdjęciu, jeśli nasz blender jest słabszy, składniki najlepiej posiekać i dodać więcej wody.
Miksujemy wszystko na gładko. W przypadku Vitamix'a pomagamy sobie tamperem i miksujemy ok 30 sekund.
Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples7
Raw buckwheat porridge with walnuts and caramelised apples7
Gryczankę przekładamy do misek, dekorujemy orzechami i cynamonem, posypujemy rodzynkami i przygotowujemy karmelizowane jabłko, wg instrukcji powyżej. Układamy je na wierzchu owsianek i zajadamy.
Smacznego ☺